top of page
Etsi
Writer's pictureLotta Merisaari

6+1 palautumisen estettä

Palautumisella tarkoitetaan prosessia, jossa keho ja mieli elpyy kuormitusta edeltävälle tasolle. Työpäivän kuormitusta voi helpottaa taukoja pitämällä ja pidemmällä aikavälillä vapaapäivät ja lomat tukevat palautumista. Palautuminen ei kuitenkaan ole vain taukoja ja lomia tai vinkkilistoja. Ihminen ei palaudu ilman unta. Sanotaankin, että suurin osa palautumisesta tapahtuu unen aikana. Jos siis haluat oikeasti optimoida palautumistasi, keskity rakentamaan päivästäsi sellainen, että se tukee hyvää unta.


Hektinen arki haastaa mutta nyt haastan minäkin sinua. Uskon vahvasti, että moni uneen liittyvä pulma tai palautumisvaje olisi selätettävissä pikkiriikkisellä ajatustyöllä. Tavat ja ajattelumallit saattavat olla avain, mikäli et palaudu riittävästi. Tarkoitan tällä sitä, että toistat asioita ja ylläpidät uskomuksia, jotka eivät tue palautumista. Hyvät aikomukset parantaa hyvinvointia ja tehdä arjessa parempia valintoja eivät kanna pitkälle ellei sinun mieli ole aidosti mukana muutoksessa.


Listasin tähän yleisiä palautumista estäviä tekijöitä. Lista ei perustu tutkimustietoon vaan silkkaan kokemukseen valmennustyöstä. Mikään vinkkilista ei toimi, ennen kuin muutos tapahtuu mielessä. Et voi optimoida palautumista, ellet pysähdy miettimään miksi palautuminen on sinulle tärkeää.


Miksi et palaudu?



☝🏻 Sä et uskalla luopua asioista.


Tuntuuko kalenterin täyttäminen helpommalta kuin sen tyhjentäminen? Onko sinulla tälle tai seuraavalle viikolle varattu kalenteriin asioita, joita voisit karsia? Tunnetko FoMO käsitteen eli Fear Of Missing Out? Tällä viitataan pelkoon jäädä paitsi jostain, mistä muut pääsevät nauttimaan. Tämä sosiaalinen ahdistus voi liittyä siihen, että pelkää jäävänsä paitsi kokemuksista ja tapahtumista. Kyseessä on kuitenkin vain uskomus ja tätä uskomusta on hyvä haastaa. Mieti siis tarkkaan, oletko esimerkiksi osallistumassa johonkin aidoista syistä vai koska pelkäät poisjäämisen vaikutuksia. Voisitko joskus korvata FoMOn JoMOlla (Joy Of Missing Out)?



☝🏻 Sä odotat sopivaa hetkeä aloittaa.


Maltti ja odottaminen ovat myönteisiä asioita, mutta toisinaan odotamme turhankin pitkään sopivaa hetkeä. Jos viivyttelet asian aloittamista, voi taustalla olla pelko epäonnistumisesta, motivaation puute tai taitamattomuus asettaa oikeanlaisia tavoitteita. Voi olla, että se sinun kalenterisi vaatisi ensin luopumista jostain, jotta tämä uuden asian aloitus olisi mahdollista. Pyri hahmottamaan, onko sopivan hetken odottelu sellainen jarru, jota voisit hieman löysätä. Madalluttaa kenties omaa vaatimustasoasi ja täydellisyyden tavoittelua tai liittyykö aloittamiseen vahvaa toisten tekemiseen vertailua. Kysy myös, milloin sopiva hetki ihan oikeasti tulee eteesi? Vai tuleeko sellaista koskaan.



☝🏻 Sä et tiedä mistä aloittaa.


Onko asia sinulle uusi, etkä vielä tiedä mistä pitäisi aloittaa? Puuttuuko sinulta tietoa vai taitoa? Vai kuvitteletko, että aloittaminen on jotain todella suurta. Jos esimerkiksi haluat oppia neulomaan, ei aloittaminen tarkoita sitä, että samalta istumalta saat aikaiseksi upean norjalaisneuleen. Aloittaminen voisi olla esimerkiksi tarvittavien välineiden hankkiminen tai esille laittaminen. Aloittaminen ei ole sama asia kuin loppuun saattaminen.



☝🏻 Sulla on liian kiire palautua.


"Toi on hyvä toi sun palautumisvalmennus, mutta...". Niin, kuulen aika usein perusteluna sen, että ei ole aikaa nyt keskittyä palautumiseen ja sen edistämiseen kun on vaan niin kiire ja stressaava vaihe käynnissä. On totta, että erityisesti uusien taitojen oppiminen (palautuminenkin on taito) ja erilaisten muutosten tekeminen vaativat resursseja ja kaikkea ei kannata kasata samaan kasaan. Mieti kuitenkin, mitä siinä sinun kasassasi on. Kuinka moni asia tuo sinulle voimavaroja (jotta selviydyt kiireestä ja stressistä) ja kuinka moni vie niitä.



☝🏻 Sä yrität suorittaa palautumista(kin).


Palautuminen ei vaadi ylimääräistä aikaa. Palautuminen vaatii, että keskittyy perusasioihin. 90% palautumisesta tapahtuu unen aikana. Jos ja kun toivottavasti mahdollistat kalenteristasi riittävän uniajan, olet jo pitkällä. Unen kanssa voi toki olla haasteita vaikka tuntimäärä riittäisi. Hyvä uni rakennetaankin päivän aikana mutta ei se tarkoita, että palautumista ja unta pitäisi suorittaa. Mitä vähemmän suoritat, sitä laadukkaampaa ja varmempaa palautuminen on. Ajan lisäksi tarvitset kuitenkin taitoja, palautumisen taitoja, joita opit vain treenaamalla.



☝🏻 Sä et tiedä olevasi palautumisen tarpeessa.


On hurjaa, miten moni alipalautuu arjessaan ja miten heikkoa monella työikäisellä unen laatu on. Hurjempaa kuitenkin on se, että vain murto-osa aidosti tiedostaa ja tunnistaa esimerkiksi nukkuneensa huonosti tai olevansa jatkuvasti palautumisen tarpeessa. Toki sykemittarit ja älykellot vinkkaavat meille tilanteestamme mutta oma aito sisäinen tuntemus voimavaroista on monilla hakusessa. Kiireeseen ja stressiinkin turtuu, se ei kuitenkaan tarkoita että keho ja mieli elpyisi niistä.



🤔 Sä kyllä tiedät, mitä palautuminen vaatii mutta…


Niin, miten sinä jatkaisit lausetta?


Älä vetkuttele ja siirtele asiaa joka linkittyy siihen tärkeimpään, sinuun ja sinun terveyteen. Varaa vaikka samantien maksuton tutustumiskäynti psyykkiselle valmentajalle ja kartoitetaan sinun palautumisen tarve ja palautumistaitojen taso. Pääset varaamaan maksuttoman tutustumisen nettisivuiltani löytyvän ajanvarauskalenterini kautta tai alla olevasta linkistä. Maksuton tutustuminen ei sido sinua ostamaan valmennuspalveluita. Saat kauttani myös Firstbeat Life Hyvinvointianalyysin kuormituksen, palautumisen ja unen kartoittamiseen.






Comments


bottom of page