miten voit?
Stressi ja kuormitus ovat osa elämää. Kehomme kokee stressiä eli vireystilan nousua myös myönteisissä asioissa. Stressi ei siis ole vain kielteinen asia. Olennaista kuitenkin on tasapaino kuormituksen ja levon välillä sekä pitkittyneen stressitilan välttäminen. Miten sinä voit juuri nyt? Pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi.
Stressi
Tiesitkö tämän s t r e s s i s t ä ?
Stressi kuuluu elämään. Me tiedämme toki, että laadukas uni lisää psyykkisiä ja fyysisiä voimavaroja. Mutta tiesitkö, että sopiva määrä stressiä parantaa henkistä ja fyysistä suorituskykyä? Arjen ei siis täydy olla täysin stressitöntä. Olennaista on löytää tasapaino kuormituksen ja levon välille. Toisin sanoen, stressiä ei saa olla liikaa suhteessa palautumisen määrään. Tästä syystä on tärkeää tunnistaa, mitkä asiat stressaavat ja mitkä asiat palauttavat. Nämä ovat yksilöllisiä ja siksi kaikille toimivien ohjeiden antaminen on mahdotonta.
Onko sinusta sitten hankala tietää palaudutko riittävästi? Onko vaikea arvioida, onko oma stressin määrä sopivissa rajoissa? Et ole asian kanssa yksin. Meidän ei ole suinkaan aina helppoa tunnistaa, ovatko kuormitus ja palautuminen arjessamme tasapainossa. Tätä voi kuitenkin harjoitella. Yksi vinkki on päiväkirjan pitäminen. Merkitse päiväkirjaan ne päivän tapahtumat, joissa koit olevasi kuormittunut tai joissa oma hallinnan tunne oli koetuksella. Kirjaa ylös myös ne hetket, jolloin tunsit olosi levolliseksi tai koit ns. flow-tilaa. Muista merkata asiat muistiin mahdollisimman tarkasti kellonaikoineen, jotta voit jälkeenpäin palata niihin.
Muista, että me myös tarvitsemme stressiä sopivassa määrin. Stressi nostaa kehomme vireystilaa. Stressi kuitenkin samalla kuluttaa energiavarastojamme sekä voimavarojemme. Pitkään jatkunut liiallinen stressi voi johtaa uupumiseen. Siksi on tärkeää huolehtia palautumisesta, silloin huolehdimme omasta terveydestämme.
Firstbeat Life kertoo, stressin ja palautumisen tasapainosta. Säännöllisellä mittaamisella näet, milloin stressiä on liikaa ja millä keinoin pystyt tukemaan riittävää palautumista. Stressin välttämisen sijaan kannattaa löytää itselle tasapaino työn ja vapaan sekä kuormituksen ja levon välille. Firstbeat Life -mittalaitteen ja -sovelluksen avulla opit, miten voit rakentaa tasapainoisempaa arkea.
Palautuminen
Tiesitkö tämän p a l a u t u m i s e s t a ?
Uni
Tiesitkö tämän u n e s t a ?
Se, että nukut pitkään ei vielä tarkoita sitä, että kehosi palautuu. Saatat siis nukkua mutta et palautua.
Unen palauttavuuteen vaikuttavat unen keston lisäksi myös palautumisen määrä ja laatu. Palauttava uni lisää sinun voimavarojasi. Hyvät voimavarat varmistavat sen, että jaksat myös silloin kun arki on kuormittavampaa.
Unen tarve on yksilöllistä ja se vaihtelee eri aikoina. Kuormituksen lisääntyessä myös unen tarve kasvaa. Vaikka nukkuisit unisuositusten mukaisesti eli 7-9 tuntia yössä, et välttämättä saa riittävästi palauttavaa unta. Esimerkiksi työhön liittyvä stressi tai lempiliikunnasta aiheutuva kuormitus voivat heikentää unen palauttavuutta. Myös elämäntavoilla, iällä ja perimällä on oma roolinsa palautumisessa. Me olemmekin palautumisen suhteen yksilöitä ja se mikä riittää toiselle, ei välttämättä riitä kaikille.
Firstbeat Life kertoo, nukutko riittävästi ja palaudutko yön aikana niin, että sinulla riittää energiaa ja vireyttä uuteen päivään. Firstbeat Life -mittalaitteen ja -sovelluksen avulla opit, miten voit rakentaa parempaa unta jo päivän aikaisilla valinnoilla.